V dnešním světě, kdy snadno podléháme nezdravému životnímu stylu, aniž bychom si toho byli vědomi, se vyplatí věnovat pozornost vodě, kterou pijeme denně. Vnější vlivy dnešní doby podporují vznik nejrůznějších chronických onemocnění. Mezi důležité faktory, které zhoršují naše zdraví patří mj. průmyslově zpracované potraviny, které konzumujeme, a tím výrazně překyselujeme své tělo. Toto překyselení může vyvolávat tzv. oxidační stres, což je proces, který zjednodušeně řečeno podporuje zánik buněk. Právě alkalická voda může být proti překyselení organismu velmi nápomocná.
Vlastnosti a účinky alkalické vody
Alkalická voda vzniká ionizacá a je pro náš organismus prospěšná především z následujících důvodů:
- je zásaditá – tedy dokáže neutralizovat vytvořené kyseliny
- má antioxidační účinky – vychytává volné radikály a potlačuje nadměrnou tvrobu kyselin v těle
Naše tělo je z velké části složeno z prvků alkalické povahy, proto je pro nás jednoduché alkalické zásadité potraviny i vodu přijímat. V současnosti však často děláme pravý opak. Třeba takové maso, obilniny nebo mléčné výrobky patří mezi kyselé potraviny. Denní konzumace alkalické vody tedy může výrazně zmírnit oxidaci organismu.
Krom toho dokáže alkalická voda pomoci vyplavovat toxiny a detoxikovat tak organismus. Dále se podílí na regulaci tělesné teploty, zmírňuje vysoký krevní tlak, zlepšuje trávení. Dokonce udržuje zdravé kosti, protože překyselený organismus si bere zásadité minerály (především vápník) z kostí.
Výhody alkalické vody oproti vodě z kohoutku
Ve srovnání s vodou z kohoutku (která má samozřejmě také spoustu benefitů) je ionizovaná alkalická voda vhodnější pro sportovce, protože tlumí napětí ve svalech po náročném výkonu. Dokáže také celkově mnohem lépe hydratovat buňky.
Při vaření vyzdvihne chuť jídla a je také mnohem lépe stravitelná než normální voda z kohoutku. Posledním benefitem je fakt, že alkalická voda dokáže mnohem lépe umýt mastnotu a rozpouštět oleje a tuky, najde tedy uplatnění i při domácích pracích.
Jak vytvořit ionizovanou vodu doma
K domácí úpravě vody je potřeba ionizátor, do kterého stačí nalít neupravenou vodu a on ji nejprve přefiltruje, aby z ní odstranil nečistoty. Tento proces čištění je umožněn díky aktivnímu uhlíku, který dokáže z vody vychytat částice chlóru i pesticidů. Už tímto procesem se výrazně zlepšuje chuť i vůně vody, přičemž zůstávají ve vodě zachovány všechny důležité minerály. Dále přichází fáze elektrolýzy, kdy je voda ionizována.
Ionozací můžete vytvořit nejen alkalickou vodu, ale také neutrální nebo kyselou. Dnes už navíc ionizátory mají nízkou energetickou spotřebu a jejich provoz je tichý.
Živá a mrtvá voda
Při ionizování vody mohou vzniknout dva typy vody. Živá a mrtvá. A co vlastně tyto pojmy znamenají?
Živá voda – je právě alkalická neboli zásaditá voda, která má Ph v rozmezí od 7 do 14. Alkalická voda je svým složením podobná složení našeho těla. Živá voda má tedy blahodárné účinky, které jsou popsané výše a našemu tělu prokazatelně prospívá.
Mrtvá voda – je taková, která je po ionizaci vody kyselá, bývá proto označována jako voda kyselá. Ať už se jí říká jakkoliv, je důležité si zapamatovat, že má tato voda skvělé dezinfekční účinky, protože mikroorganismy se v kyselém prostředí nemohou šířit.