Česká voda bývá odborníky označována za tu nejlepší v Evropě a někteří se dokonce shodují, že by její kvalita mohla být nejlepší na světě. Přesto spousta z nás upřednostňuje vodu balenou v plastu, protože voda z kohoutku nám zkrátka nechutná a někteří se dokonce obávají, že je zdravotně závadná.
Kvalita pitné vody v ČR
Rádi bychom vás ujistili, že ačkoliv spousta Čechů kohoutkové vodě nedůvěřuje, její kvalita je z 99 % v Česku v pořádku . Voda je navíc často a přísně kontrolovaná.
Krom toho, že pitím kohoutkové vody ušetříte životnímu prostředí pár plastových láhví, se to může kladně projevit i ve vaší peněžence. Litr kohoutkové vody totiž průměrně vychází na 8 haléřů.
Kvalita vody ale samozřejmě není všude stejná. Proto vám ta, co teče u vás doma nechutná, ale na návštěvě si na kohoutkové vodě pochutnáte. Přinášíme vám seznam faktorů, které kvalitu vody a ve výsledku i její chuť ovlivňují.
Tvrdost vody
Prvním faktorem, který ovlivňuje kvalitu a chuť vody, je její tvrdost. Asi víte, že tvrdá voda má vysoký obsah rozpuštěných nerostů, nejčastěji oxid vápenatý a oxid hořečnatý. Jejich vysrážením dojde ke vzniku vodního kamene, který zkracuje životnost domácích spotřebičů a navíc zhoršuje chuť vody. S tímto problémem si však poradí filtrační konvice a nejedná se tak o nic, co by vám bránilo vodu po filtraci pít.
Nejtvrdší voda je v České republice v Praze, ve Středočeském, Královéhradeckém, Jihomoravském a Olomouckém kraji.
O tom, jak sami doma rychle zjistíte, jak tvrdou vodu máte, jsme napsali článek už dříve. Najdete ho na přiloženém odkazu.
Těžké kovy ve vodě
Těžké kovy se do vody dostávají z půdy. Například železo, měď nebo zinek jsou přitom kovy, které mohou být při vyšších koncentracích toxické. Mezi těžké kovy, které se často vyskytují ve vodě patří i olovo, selen, zinek, rtuť, stříbro, antimon a nikl. Jejich chuť ve vodě nepoznáte, proto je k jejich odhalení potřeba rozboru vody. Často je ve vodě přítomno příliš železa, které ačkoliv není toxické, má zásadní vliv na chuť. Voda je velmi železitá například na jihovýchodě Prahy.
Chlór v pitné vodě
Chlór má vliv nejen na chuť, ale i vůni vaší vody. Chlór musí být přítomen v každé kohoutkové vodě, protože brání šíření bakterií a virů. Zatím se nepodařilo najít jiný prvek, který by vodu tak efektivně dezinfikoval. Zápach chlóru však některým lidem vadí, a proto vodu odmítají pít. Spousta lidí se dále obává o své zdraví, protože některé výzkumy potvrzují, že stejně jako chlór zabíjí bakterie ve vodě, zabíjí i ty, které máme ve střevech, což rozhodně není zdraví prospěšné, protože tyto bakterie naše tělo potřebuje. V neposlední řadě může chlór ve vodě tvořit toxiny – tzv. trihalometany (THM), pokud se potká s dalšími látkami, které se ve vodě běžně vyskytují. V souvislosti s tím se hovoří o onemocněních, které chlór ve vodě zapříčiňuje. Patří mezi ně astma, ekzémy, ale i srdeční choroby. Nesmíme také zapomínat, že chlór do těla nepřijímáme jen při pití, ale i běžných hygienických úkonech přes kůži. Odstranění chlóru z vody docílíte filtrací vody.
Pesticidy a herbicidy ve vodě
Pesticidy a herbicidy se dostávají ze zemědělské půdy nejčastěji do podzemních vod. Odborníci tvrdí, že zdravotní riziko, které by pesticidy ve vodě přinášely je zanedbatelně malé. Přesto mohou přinášet vysoká rizika, pokud je jejich obsah ve vodě vyšší, než je povoleno. Světová zdravotnická organizace (WHO) dokonce potvrdila, že mohou pozměňovat DNA a proto se nedoporučuje pití kohoutkové vody těhotným ženám. Pesticidy totiž mohou nepříznivě působit na vývoj plodu. Proto je třeba hodnoty pesticidů ve vodě hlídat.
Dusičnany v pitné vodě
Dalším faktorem, který ovlivňuje kvalitu vody jsou dusičnany, které se do vody opět dostávají přes zemědělskou půdu a jejich obsah ve vodě by neměl být vyšší než 30-40 mg/l. Výskyt dusičnanů ve vodě je důležité hlídat především, pokud pijete vodu ze studny, protože ta může obsahovat až 100 mg/l. Dusičnany přijímané z vody se v těle přeměňují na nebezpečné dusitany, které podporují vznik rakoviny.
Vzduch rozpuštěný ve vodě
Vzduch způsobuje bílé zabarvení vody. To ale není nijak zdravotně závadné. Dochází k němu, když studená voda teče teplými trubkami nebo pokud máte na kohoutku nainstalovaný perlátor, který vodu provzdušní. Uvolní se tak velké množství malých bublinek, a proto je voda bílá. Zdravotně ani chuťově tento faktor nepocítíte.
Pití teplé vody z kohoutku
Pokud nemáte potřebu filtrovat studenou vodu z kohoutku, u teplé vody je to žádoucí. Teplá nebo horká voda z kohoutku totiž není určena na pití a měli bychom s ní zacházet jako s užitkovou. Mohou se v ní totiž více množit bakterie a viry, proto není doporučeno ji pít.
V malé míře obecně nejsou látky obsažené ve studené vodě z kohoutku zdraví škodlivé. Je však potřeba zjistit, složení vaší vody, k čemuž vám může pomoci rozbor vody. Nebo zaveďte jako preventivní opatření filtrování vody. To pomůže vaši vodu zbavit zdraví škodlivých prvků i nepříjemné chuťe tak, abyste mohli své vodě důvěřovat.
Pití studené a zkontrolované vody z kohoutku má ale samozřejmě spoustu benefitů, především již zmiňovaný finanční a ekologický dopad.